August 25, 2016

BERANI KERANA BENAR

By the name of Allah 

First of all, maaf sbb amik masa yang lama untuk explain perkara sebenar. Bukan niat kami mendiamkan diri, kami selesaikan masalah dengan pihak pihak tertentu. Selepas mendapat izin oleh pihak tertentu untuk jelaskan segalanya dari awal, so this is full explaination. Tolong baca betul betul dan dengan teliti sebab pihak kami ada sediakan sekali dengan bukti yang ada . Sekali lagi maaf dari pihak kami semua. 

So pihak kami mulakan penerangan kami tentang update before raya. Masa kami dapat update dari supplier, to be honest kami pun excited gila gila nak end up benda ni dengan cepat . Sbb masa ni semua org berharap nak raya dengan hp baru. Especially balance customer akhir bulan 11, bulan 12 dan bulan 1 . Everyone excited bila dapat berita dan update pasal benda ni. Bukan customer je yang excited tapi kami semua yang agent dan drosphip pun excited. Tapi malangnya, pada tarikh before raya seperti yang dijanjikan , kami tak dapat pun stock seperti yang dijanjikan oleh pihak supplier . Semua update yang kami update adalah semuanya atas confirmation dari pihak supplier seperti dalam gambar. 




Masa ni 16 Jun 2016 pihak kami dah dapat confirmation dari pihak supplier . 



 Masa ni memang kebanyakkan customer taknak refund. 



20/6/2016 pun kami tanya lagi update dari pihak supplier dan pihak supplier pun still confirmkan perkara ni. So ini adalah antara sebab kenapa kami update kat customer semua yang stock sampai before raya. 

Sebab tuh kami cakap semua yang kami update adalah bergantung kepada update supplier . Setiap apa yang supplier update mmg kami akan update kepada anda semua . Tapi tolonglah faham yang setiap update bukan bergantung kepada kami. Semua perubahan update bergantung kepada pihak supplier. 

Day by day, kami pun tunggu stock yang dijanjikan before raya. Kami pun berharap yang semuanya akan settle cepat supaya boleh lah beraya dengan tenang sikit. Tapi jawapan yang kami dapat tetap menghampakan😞😞😞. Bukan saja hampa, malahan kecaman dari pihak semua pihak yang kami kena hadap . 

Disebabkan tak sempat nak sampai before raya. Then update seterusnya yang kami terima adalah selepas raya 😭. Ya Allah masa ni hanya Allah je yang tahu macam mana kami one team ni semua nak kena terangkan kat korg semua . Hanya kata kata maaf yang mampu kami sampaikan 😭😭😭. 


So masa ni kami update dalam group yang ada tarikh 31/7 dan 15/8 tuh berdasarkan apa yang mereka update kat kami . 

Then 29/7 pihak kami kena pergi balai untuk buat statement di balai polis seremban. So masa tuh keadaan agak huru hara . Then kami bagitahu supplier dan supplier cakap untuk tenangkan semua orang, pihak supplier pun cuba bantu kami dengan update post kat ig kami. Niat pihak supplier update ig kami cuma sbb nak tenangkan semua org yang stock is coming soon. Sbb masa tuh pihak kami kat balai dan sebab kami pun tak boleh nak fikir pape sbb tgok gambar stock mmg banyak . So dalam fikiran kami, "okay takpe lepas buat statement ni, at least stock dah ada" .


Then selepas selasai semua masalah kat balai polis seremban. Supplier cakap stock kami akan dapat pada hari isnin . Kemudian lepas hari isnin, delay pada hari selasa . So masa tuh pihak kami pun mengharapkan stock akan sampai seperti dalam gambar yang di-update. Tapi apa yang kami dapat tak sama seperti dalam gambar . Apa yang kami dapat cuma dalam list ni : 


To be honest, tak sampai 10% pun daripada apa yang kami order . Kami bukan taknak bagitahu hal sebenar daripada awal. Tapi semuanya ada sebab sbb kami masih boleh contact dengan pihak supplier . So selepas kami terima barang seperti dalam resit, item yang seterusnya kami terima adalah item PS4 sebanyak 19 unit. Item ps4 pun kami dah bahagikan kepada setiap satu agent . Jadi apa yang berlaku skrg ni adalah delay yang terlampau lama dan sangat sangat lama yang mendatang kemarahan daripada pelbagai pihak . Kami hanya mampu mintak maaf atas segala yang berlaku.

Pihak kami bukan taknak update apa yang berlaku. Tapi setiap apa yang berlaku sebelum ni pun banyak yang tak tepat . Kalau tak tepat kata kami buat "janji dicapati" . Walhal kami semua pun dapat update dari pihak supplier. Jadi biarlah ianya betul betul dah dapat baru kami update . 

Pasal refund pula, memang ambil masa. Sebab skrg apa apa refund kami tunggu pihak supplier bank in kat kami. Bukan kami taknak dahulukan guna duit kami, tapi dah terlampau banyak dah duit simpanan kami dan agent yang lain semua yang kami semua dah gunakan untuk refund sebelum sebelum ni. Komisen kami pun bukan 2/3 kali ganda daripada harga hp. RM 20 hingga RM 30 untuk setiap satu unit . So harap semua org boleh faham kenapa untuk waktu skrg apa apa refund kami akan refer ke supplier . Sbb semua duit hp yang awak bank in kat kami, kami dah bank in ke supplier . Duit bayaran hp semua kami dah bank in ke supplier setiap kali tarik tutup sale . Maaf sebab kami dah usahakan yang terbaik untuk setiap hari push pihak supplier untuk percepatkan refund anda semua. 

Bukan niat kami nak makan duit haram. Bukan niat kami nak larikan duit semua orang tapi sebab duit korang semua mmg kami dah bank in ke pihak supplier. Ada yang kerja sendiri, guna duit gaji sendiri sebab nak bayar duit korang yang kat supplier. Ada yang buat bisnes lain seperti jual casing hp, jual tudung, jual lens jual baju, jual produk kecantikan dan lain lain. At least kiteorang semua boleh ganti balik duit korg dengan lebih cepat sikit daripada nak menunggu dari supplier je. Tapi semua benda pun korang nak kecam, nak sekat, nak tutup periuk nasi orang lain pun susah jugak. Sampai bila pun takkan boleh selesaikan masalah. Halang rezeki orang lain macam ni semua boleh selesaikan masalah ke ? Jadi makin lambat adalah kalau semakin dikecam dan dimaki. Jadi kami mohon jangan libatkan perkara yang takde kena mengena dengan pre-order ni dalam hal side income mereka ini. 

Padahal yang jual tudung, yang jual lens, yang jual casing semua tuh cari income sendiri yang sememangnya takda kena mengena langsung pun dengan pre-order. Jadi kami mohon kerjasama bagi semua pihak yang baca keterangan ni untuk tidak melibatkan side income para agent dan dropship dalam hal ini. Bagilah kami peluang dan ruang untuk usahakan yang mana kami mampu. Kami tak lari mana pun. Kami faham limit kesabaran setiap manusia berbeza. Tapi kami pun tak expect perkara ni semua akan berlaku. Kami mohon maaf atas segala apa yang berlaku selama hampir 9 bulan ini. Tapi percaya lah yang kami masih pegang amanah dan tanggungjawab yang diberi. 

Buat masa skrg ni, supplier kami masih boleh dihubungi. Untuk stock dan refund mmg dorg bagi berperingkat dan TIADA TARIKH TETAP yang diberikan oleh pihak supplier. Kami push everyday , setiap apa yang kami dapat mmg kami akan pulangkan balik semula hak anda. Daripada segi duit atau barang. Dua dua kami usaha untuk dapatkan . 

Tapi nasihat kami, kami sarankan semuanya buat refund . Maaf seribu kali maaf . Bukan sebab pihak kami nak lepas tangan tapi kami pun taknak berharap dah . Kami pun taknak dah bagi harapan palsu kat semua org . Apa yang kami boleh bagitahu skrg. Kami cuba sedaya upaya kami untuk dapatkan balik hak anda semua . 

Kepada beberapa pihak yang banyak buat FITNAH, PENYEBARAN MAKLUMAT PALSU, UGUTAN DAN PENDEDAHAN MAKLUMAT PERIBADI PIHAK KAMI, kami telah pun buat report keatas anda semua ye . 

Kalau awak awak semua rasa dengan ugutan cacian dan makian boleh selesaikan masalah, tak pernah fikir ke yang kalau ada pape jadi dalam kalangan kami semua, korg semua takkan dapat satu apa pun . Daripada kiteorang semua tgh usaha nak dapatkan balik hak korang, tetiba ada perkara yang tak diingini berlaku? So yang lain, yang masih percayakan kami pun jadi turut terjejas disebabkan sikap kurang matang org lain. Jadi yang mana menyokong pihak tersebut silakan lah ye. Pihak berkuasa PDRM dan pihak SKMM sedang memantau apa yang berlaku skrg . Pihak kami pun ada bukti atas segala ugutan yang dibuat . Semua number telefon yang terlibat dalam group tersebut saya dah hantar ke pihak berkuasa untuk disiasat . Dan segala number telefon dan maklumat diri sesiapa yang mengugut agent dan dropship kami jugak kami dah buat report.


Yang ni paling tak matang sekali, salah guna kuasa. Walaupun awak kerja bank, awak tak berhak langsung dedahkan maklumat orang lain kepihak awam. Disebabkan tak fikir panjang, hilang kerja dah nanti.

So dalam hal ni, sesiapa sahaja yang terlibat secara langsung atau tidak langsung boleh dalam ugutan boleh dikenakan tindakan oleh pihak berkuasa . Setiap agent kami yang kena ugut pun masing masing dah buat report. 

So far apa yang kami boleh buat adalah kami cuba sedaya upaya kami untuk dapatkan duit anda semua daripada pihak supplier. Tapi kalau takde sape pun nak bagi kerjasama macam mana nak settle ? Kalau semua org nak pertikaikan 

"masalah dengan supplier aku taknak tahu, yang penting nak hak aku" . 

Padahal hak awak semua ada kat supplier. Kami sebagai org tengah sahaja yang bertanggungjawab atas semua order customer . Jadi, bagilah kami selesaikan masalah ni dengan supplier. Bukan kami lari pun . Kalau nak update supplier pun update belum tentu betul dan tepat pada masa. Jadi apa yang saya boleh bagitahu adalah, kami masih berusaha keras untuk dapatkan balik semula hak anda semua . Sbb supplier pun dah janji nak settlekan masalah ni dalam masa terdekat ni. 

Kami telah pun rujuk kes ini dengan pegawai dalam jenayah komersil. Fyi, walaupun ada report keatas dalam kalangan kami semua, pihak polis bukan dengan sewenangnya boleh kenakan tindakan keatas kami semua. Pegawai penyiasat akan ambil keterangan kami semua untuk siasatan lanjut  kerana segala bukti dan transaksi kepada pihak supplier kami ada. So far untuk mereka kenakan tindakan keatas supplier jugak tidak ada sebab supplier masih boleh dihubungi dan refund mmg dapat secara berperingkat buat masa ini. Siapa supplier, biarlah kami dan pihak atasan sahaja yang tahu. Sbb kami pun tgh usaha untuk dapatkan balik semua hak anda . Bukan kami lari mana pun. Kalau supplier tak boleh dihubungi lain lah, mmg boleh bukak case dan report polis. Buat masa skrg, supplier masih boleh dihubungi. 

Untuk dakwaan yang cakap kami lari sebab dah deactived fb dan ig itu semua atas arahan pihak atasan sbb kami menerima ancaman dan ugutan. Pegawai penyiasat kami yang suruh berhati hati untuk update setiap perkara yang kami buat untuk tujuan keselamatan kami dan yang lain. Macam yang kami cakap tadi, yang boleh buat tuntutan keatas supplier hanya pihak kami sahaja. Kalau ada apa apa berlaku keatas kami, bukan sorang sahaja yang rugi tapi semua orang akan rugi. Jangan disebabkan nila setitik rosak susu sebelanga. Sebab kami bukan tak buat apa apa kat sini. Kami usaha apa yang kami mampu. Takpelah bagi sape sape yang buat cerita pasal kami, jangan lupa datang mintak maaf ye . Sbb dosa sesama manusia ni kena mintak maaf dengan sesama manusia . 

Kami dah cerita dari A to Z . Jadi harap faham . Yang org sana tuh nanti adalah tuh benda dia nak putar belit lagi . Awak semua rasa page dan group tuh boleh settlekan masalah ke ? Macam tak settle apa pun tgok ? Banyak mengumpat dan mencaci. Kepada admin page yang banyak buat cerita pasal kami dan agent agent kami, update lah banyak banyak lagi tau. Senang sikit polis nak buat kerja. Makin banyak awak update makin senang pihak berkuasa nak trace awak. Yang org lain yang sibuk fitnah org lain, sibuk sebarkan fitnah sibuk buat ugutan nak bakar itu ini dalam page tersebut juga terlibat sama dalam report kami. Semua pun terlibat sbb kami dah siap siap screenshot semua dan berikan kepada pihak berkuasa. Update lah banyak banyak lagi tau tau. Awak bahayakan nyawa dan keselamatan semua agent dan dropship kami yang lain dalam satu masa. Kami semua pun teringin sangat nak tahu siapa diri awak sebenar. Terima kasih awak sbb tambahkan saham akhirat kami semua ❤️. 

Berikut adalah senarai dropship dibawah 23 orang nzgadget: 

1) @lalalaland_nzgadgeteam
2) @vianuraa
3) @geeky_hero
4)@abxtraxcouture
5) @by_wanhasanah

Under @goldbynana
1) Weeweeshop_
2) ladyxeradotmy
3) Serum_blackheadrm25
4) aabeauty.shop
5) shopbynh_
6) sept_gadget
7) su4nn4_caseobsession
8) farhanaannur
9) goldbynana
10) cikwa.shop

Under amsya.co

ky store.co (fb page)
nlybizcenter
gadget.cun
amarzaim.co
dianna.co
geshuragadget
Yani.co
naz.gadget
Amsya.co
Mozicreation

under hs_teamnzgadget
1) nieyzazainal
2)gadgetbyaufa

ig under haz.store
1) mika.gadgets
2) angah_zainal

Agent: Kemaselalu_official

DS:
Agent: Kemaselalu_official

1. aa_gadget
2. mukzgadget.empire
3. naufalgadget_network
4. ahmadhelmibinbaharuddin
5. @femmez.store
6. Gadget_meletop
7. besutosera_store

*ROSEGADGET* 

1. @rosegadget
2. @Thefashionistazone
3. @fabsfairy
4. @zahliya_gadget_closet
5. @qairagadget
6. @masqgadget
7. @niniegadget
8. @mmistore
9. @waniegadgetonline
10. @byjiehaghazali
11. @eyfahgadget
12. @houseofgadget.co
13. @kakahbymhdzlfdhlyy
14. @cazamiya

Ds under nasriq 
(age_gadget_ent) official instagram

1) preorderby_fiya
2) gadgetmusang

awal.nzgadget
lhsstore 
hs.gadget 
shergadget 
Kifsgadget
Fos.awalnzarmy
@ipong_murah 
@_iphonemurah.my
@fatinschamimie
@iphonebyniza
@_peyastore
@aisyahbaharin.co
@shuhadah_aziz
@nur_farhana26

AGENT : MIRASARIF.NZGADGET

NAMA FB/IG:-
1)@bigbosschentagadget (ig)
2)@WareHouseIphone (ig)
3)@bysishana (ig)
4)@fikkrisarif.gadget (ig)
5)@nsstorage (ig)
6)lieza dieno emas (fb)
7)@bffterritory (ig)
8)eila syahz (fb)
9)iza.gadget (ig)
10)suhail (fb)
11)oyyaz olan (fb)
12)yaya lovetto (fb)

Ig under Missoneny.my 

1. Gadget.cun
2. byyaya.my
3. The.knt.store
4. msjoyceliang
5. waheeda_aurahwahi
6.bffterritory
7. ayasyastore
8. oneempire_

SEKALI LAGI KAMI SEMUA MEMOHON MAAF ATAS SEGALA YANG BERLAKU SELAMA HAMPIR 9 BULAN INI. 

*Supplier Ks dan supplier SITI both one team supplier yang sama*
#fightforright #prayfornzgadgetandwholeteam 



Copyright © cik.adea Designed by azhafizah.com